Фундаментальне ствердження віковічної державності

Резолюція круглого столу щодо Українського національного пантеону

Сьогодні точиться вирішальна кровопролитна битва за безумовний суверенітет Української держави та всеохоплюючу недоторканність її кордонів. Теперішні воєнні масштаби мають наслідком сувору реальність числа полеглих у цьому священному історичному герці. Відповідно до вимог часу триває процес створення окремого Національного військового меморіального кладовища. Водночас, найбільш знакові звитяжці нашої героїчної епохи вже знаходять вічний спочинок у самому серці Києва.

Державницьке рішення про захоронення наймолодшого Героя України, комбата Дмитра Коцюбайла (позивний «Да Вінчі») на Аскольдовій Могилі стало вірним кроком, який ми вважаємо фактичним початком виконання положень Указу Президента України «Про заходи щодо створення меморіалу українських героїв» у редакції, підписаній Володимиром Зеленським 14 січня 2020 року. Священні схили Дніпра – визнаний тисячолітній некрополь, де княжа доба наче передає нерозривну естафету пам’яті усім славним наступникам. Тут має постати Український національний пантеон!                           

У даній роботі слід виходити із того, що сучасна війна є апогеєм безперервної традиції збройної національної боротьби, започаткованої Українською революцією 1917-1921 років, продовженої Українською військовою організацією (УВО), розвиненої Організацією українських націоналістів (ОУН) і збагаченої бойовим духом Української повстанської армії (УПА). Отже, вказаному сакральному місцю варто надати всеосяжного потенціалу для наочного засвідчення тяглості ідеї та практики української стійкості.

Повернення з-за кордону славетних могил – питання такої самої пріоритетності, як і нинішнє очищення християнських святинь. Коли в Українському національному пантеоні, а не десь по світах, ми вклонятимемося видатним постатям героїчного минулого, котрі були Воїнами духу й меча, відбудеться акт довершеного ствердження нашої віковічної державності. На Аскольдовій Могилі, де мають упокоїтися Іван Мазепа, Симон Петлюра, Євген Коновалець та продовжувачі їхньої справи усіх поколінь, сучасний громадянин відчуватиме гордість за свою країну, усвідомлюватиме себе невід’ємною частиною величного народу-переможця.

Для прискорення всебічної реалізації викладеного підходу розраховуємо на особистий патронат Президента України та підтримку Главою держави петиції «Створення Національного Пантеону Героїв України на території парку Аскольдова Могила у місті Києві» від 21 березня 2023 року, яка перебуває на розгляді з необхідною кількістю підписів.

Оптимальним шляхом втілення задуму вбачається включення представників профільних структур громадянського суспільства до Організаційного комітету з підготовки і проведення заходів зі створення меморіалу українських героїв та покладення відповідних функцій на спеціалізовану Державну установу «Національне військове меморіальне кладовище» з її підсиленням належним колом фахівців для ефективної діяльності з перепоховання визначних діячів.

Квітень 2023 року