Лідери на Дніпропетровщині – місцеві партії

Результати соціологічного дослідження, проведеного Центром суспільного розвитку «ІНТЕР-АКЦІЯ» в вересні 2020 року показали, що і Дніпрі, і в Кам’янському лідирують не загальнонаціональні партії, а міські, які очолюють діючи мери.

Оцінюючи зміни в Дніпрі, які відбулися протягом останніх років 58,1% респондентів оцінили їх як позитивні, 34,7% респондентів — як негативні, ще 7,2% не визначились із відповіддю. У Кам’янському позитивно зміни оцінили 51,8% жителів, а негативно – 41.9%, 6,3% опитаних не змогли надати відповідь.

Також жителі міст оцінили за 5-ти бальною шкалою («1» – незадовільно, а «5» – відмінно) роботу міських голів, як і в Дніпрі у Бориса Філатова, так і у Кам’янському у Андрія Білоусова позитивні оцінки перевищують негативні. На «4» та «5» в Дніпрі роботу мера оцінили 46,2% респондентів, в Кам’янському – 39,5%. Незадоволені роботою міського голови 21,7% дніпрян та 21,5% каменчан. Ще біля третини респондентів в кожному місті виставили «трійки» і біля 5% не визначилися зі своїми оцінками.

Відповідаючи на запитання «За кого з цих людей Ви би проголосували, якби вибори міського голови Дніпра відбувались у найближчу неділю?» 44,1% серед тих, хто визначився з вибором кандидата  (40,8% від усіх респондентів) обрали діючого мера Бориса Філатова, на другому місті Загід Краснов з 18,9% голосів (17,5%). Замикає трійку лідерів Олександр Вілкул з 13,9% голосів (12,9%). Майже не має шансів на перемогу кандидат від правлячої партії «Слуга народу» — Сергій Риженко, у нього 7% (6,5%) та кандидат від партії «Опозиційна платформа – За життя» — Генадій Гуфман, у нього 6,2% (5,7%) голосів містян. У інших кандидатів менше 3% голосів. Не визначилися зі своїми симпатіями 7,5% дніпрян.

Також жителів Дніпра попросили визначитися щодо вибору партії в міську раду. Відповідаючи на запитання «За яку з цих партій Ви би проголосували, якби вибори міської ради Дніпра відбувались у найближчу неділю?» 27,6% серед тих, хто визначився з вибором партії (24,7% від усіх респондентів) обрали новостворену партію Бориса Філатова «Пропозиція», на другому місці, з двократним відставанням, партія Загіда Краснова «Громадська сила» з 14,1% (12,6%). У партії «Слуга народу» — 14% (12,5%) голоссів. Далі йдуть «Опозиційна платформа – За життя» — 11,3% (10,1%) та «Блок Вілкула — Українська перспектива» — 7,6% (6,8%). У інших партій менше 5% голосів респондентів, але у них є шанси покращити свій результат за рахунок дніпрян, які не визначилися з відповіддю, а таких 10,5%.

В Кам’янському, крім запитань щодо рейтингів, поставили запитання «Діяльність кого з кандидатів Ви вважаєте корисною?». На перше місце (24,3%) каменчани поставили Голосного Максима, борця з газовими монополіями та автора відомого на всю країну борда часів Януковича «Перепишу хату на кота». На другому місці з 22% діючий мер Андрій Білоусов, на третьому місці ректор Дніпровського технічного університету Олександр Коробочка з 13,5%. Далі йдуть Сергій Миршавка з 9,5%, Валерія Гаркуша з 7,2%, Андрій Іванченко з 6,4%, Костянтин Саусь з 5,1%. Корисну діяльність інших кандидатів містяни оцінили менше ніж в 5%. Ще 18,3% не визначилися з відповіддю.

Відповідаючи на запитання «За кого з цих людей Ви би проголосували, якби вибори міського голови Кам’янського відбувались у найближчу неділю?» третина опитаних (32,9%) серед тих, хто визначився з вибором (26,4% від всіх) обрали діючого мера Андрія Білоусова. На другому місці, поки що невідомий кандидат від партії «Слуга народу» з 11% (8,8%), далі йдуть кандидат від ВО «Батьківщина» Миршавка Сергій з 9% (7,2%), невідомий кандидат від партії «Опозиційна платформа – За життя» з 7,7% (6,2%), Костянтин Саусь з 5,2% (4,2%). У інших кандидатів менше 5% голосів респондентів. Не визначився з вибором кожен п’ятий житель Кам’янського (19,7%).

Щодо антирейтингу кандидатів на посаду мера Кам’янського, то тут, також на першому місці, діючий мер — 26,9% опитаних точно за нього не проголосують, ще чверть респондентів (25,5%)  точно не проголосують за кандидата від партії «Опозиційна платформа – За життя» і кожен п’ятий (21,5%) — за кандидата від партії «Слуга народу» та представника від партії «Європейська солідарність» Шкуренко Наталію (19,8%). Найнижчий антирейтинг (2,6%) у Голосного Максима.  

Отже, серед всіх кандидатів на посаду Кам’янського міського голови,  єдиним кандидатом, в якого рейтинг перевищує антирейтинг став Голосний Максим. У всіх інших місцевих політиків цей показник від’ємний. Враховуючи, що каменчани вважають його діяльність найбільш корисною серед інших політиків та велику кількість респондентів, що не визначилися з відповіддю, він має не погані шанси скласти конкуренцію діючому меру.

Каменчани відповідаючи на запитання «За яку з цих партій Ви би проголосували, якби вибори міської ради Кам’янського відбувались у найближчу неділю?» на перше місце поставили місцеву партію «Бджола», яку очолює діючий мер – у неї 36,3% % тих, хто визначився з вибором (26,4% від всіх), на другому місті партія «Слуга народу» — 15,5% (14%), далі йдуть «Опозиційна платформа – За життя» — 9,7% (8,8%), ВО «Батьківщина» та «Пропозиція» мають однаковий результат — 5,9% (5,3%). У інших партій менше 5% голосів опитаних. Не визначилися з відповіддю на запитання 9,7% респондентів.

Дослідження проводилось з 3 по 4 вересня 2020 року. Загалом опитано 1500 респондентів в кожному місті. Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 2,5%.