Про загрозу для Центру протидії дезінформації

Відкрите звернення

до Президента України Зеленського В.О.

Указом Президента України від 19 березня 2021 року № 106/2021 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 11 березня 2021 року «Про створення Центру протидії дезінформації». Зазначається, що цей робочий орган має захистити від загроз національній безпеці та національним інтересам України в інформаційній сфері, протистояти деструктивним дезінформаційним впливам та кампаніям, не допустити маніпулювання громадською думкою.

На жаль, новостворюваний підрозділ при РНБО може сам опинися під загрозою із середини через наміри залучити до його діяльності таку підпорядковану Президентові України структуру, як Національний інститут стратегічних досліджень (НІСД), очолюваний випускником Академії ФСК РФ (так називалася ФСБ у 1993-1995 роках) Олександром Литвиненком (нижній на зображенні). Таким чином, до українського Центру протидії дезінформації буде інкорпорована людина, однокурсники якої по російському розвідувальному навчальному закладу займаються сьогодні проведенням інформаційної війни проти України.

Раніше вказана особа вже демонструвала свою здатність до підривної роботи. Доводимо до Вашого відома, шановний Володимире Олександровичу, подробиці деяких вчинків нинішнього директора НІСД у 2012 році. Тоді, обіймаючи посаду заступника керівника зазначеної установи, О.Литвиненко активно перешкоджав об’єктивному розгляду міжнародної ситуації довкола ув’язнення Юлії Тимошенко.

На шкоду національним інтересам нашої держави він особисто заблокував надсилання до Адміністрації Президента України аналітичної записки з прогресивними рекомендаціями з даного питання та організував травлю її автора. 25 вересня 2012 року вийшов відповідний викривальний матеріал «Інтелектуальні «раби» Андрія Єрмолаєва», підготовлений Центром суспільного розвитку «ІНТЕР-АКЦІЯ», що зберігається у відкритому доступі (лінк з назви).

У публіцистичному тексті не згадується персональна ганебна роль О.Литвиненка, оскільки ідеться про загальнополітичну відповідальність тодішнього директора, але у нашому розпорядженні залишаються власноручні резолюції фактичного саботажника. Нині він може так само негативно впливати на діяльність Центру протидії дезінформації. Тому ми вважаємо за доцільне надати медійного розголосу «Справі Литвиненка».  

Водночас, пропонуємо невідкладно обговорити спільне бачення перезавантаження НІСД з урахуванням необхідності зміцнення його керівництва патріотичними досвідченими кадрами нової формації, здатними рішуче забезпечити виконання завдань в умовах всеосяжної зовнішньої агресії, не покладаючись на сумнівних осіб, навчених у РФ.

Березень 2021 року