Електоральні уподобання дніпрян

Результати соціологічного дослідження, проведеного Центром суспільного розвитку «ІНТЕР-АКЦІЯ» в вересні 2020 року в м. Дніпро показали, що у другому турі діючий мер Борис Філатов поступається  лідеру партії «Громадська сила» Загіду Краснову.

Відповідаючи на запитання «За яку з цих партій Ви би проголосували, якби вибори міської ради відбувались у найближчу неділю?» 22,5% серед тих, хто визначився з вибором партії (18,3% від усіх респондентів) обрали партію «Громадська сила», на другому місті — «Пропозиція» з 21,1% (17,2%). На третьому місці, з великим відривом від лідерів, йде президентська партія «Слуга народу» з 13,9% (11,3%). На наступних сходинках партійного рейтингу — «Блок Вілкула» з 9,7% (7,9%), «Опозиційна платформа – За життя» з 9,7% (7,9%). На межі потрапляння в Дніпровську міську раду партії «Європейська солідарність» з 4,9% (4%) та ВО «Батьківщина» з  4,8% (3,9%). «Партія А. Шарія» та «Наш край» мають шанс пройти до міської ради лише за рахунок тих, хто ще не визначився з вибором партії, а таких майже кожен п’ятий респондент – 18,7%. Ще 7,3% дніпрян обрали б іншу партію.

Щодо мерських перегонів, то дніпрянам не уникнути другого туру голосування, так як жоден з кандидатів у першому турі не набирає більше половини голосів містян. Відповідаючи на запитання «За кого з цих кандидатів Ви би проголосували, якби вибори міського голови відбувались у найближчу неділю?» 31,6% серед тих, хто визначився з вибором партії (26,4% від усіх респондентів) обрали діючого міського голову Бориса Філатова. На другому місці, з відставанням в межах похибки дослідження, Загід Краснов з 30,4% (25,4%). Далі, з трьох кратним відставанням від лідерів перегонів, кандидат від правлячої партії «Слуга народу» — Сергій Риженко, у нього 11% (9,2%) та Олександр Вілкул, у нього 10,2% (8,5%). У інших потенційних кандидатів на крісло мера менше 5% голосів респондентів, ще 3,1% обрали б іншого кандидата, а 16,7% опитаних не визначилися з відповіддю.

Відповідаючи на запитання «Якби в другий тур виборів міського голови вийшли наступні кандидати, то як би Ви проголосували?» 39,2% респондентів обрали Загіда Краснова, натомість 35,7% дніпрян проголосували б за Бориса Філатова, Але вважаючи, що чверть респондентів (25,1%) не визначилася зі своїм кандидатом, то обидва політика мають шанс покращити свій результат.

Також у дніпрян поцікавилися щодо їх антипатій, поставивши запитання «За кого з цих кандидатів Ви би точно НЕ проголосували?». Лідером антирейтингу виявився Борис Філатов, з 47,2% голосів «не любові» дніпрян, на другому місці, його колишній опонент на виборах мера, Олександр Вілкул з 43,7%, на третьому – Нікітін Сергій з 19,6%. Загід Краснов з 12,5% голосів антирейтингу на четвертому місці, далі йдуть Сергій Риженко з 9,3%, Куюмчян Мгер з 6,1%. У інших потенційних кандидатів антирейтинг менше 5%. Отже, враховуючи високий внтирейтинг діючого мера, його опонент Загід Краснов має всі шанси на перемогу.

Дослідження проводилось з 19 по 20 вересня 2020 року. Загалом опитано 1500 респондентів. Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 2,6%.