НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ ВІКТОР ЄЛЕНСЬКИЙ РОЗПОВІВ ПРО ТОМОС

За ініціативи Центру суспільного розвитку «ІНТЕР-АКЦІЯ» спільно з Київською обласною бібліотекою для дітей, що розташовується у столиці на Русанівській набережній, 12, започатковано цикл регулярних просвітницьких бесід для ознайомлення тих, хто навчає та навчається, з унікальними подробицями сучасного етапу розбудови нашої країни.

Першим гостем став Віктор Єленський, народний депутат України, голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності. Відомий релігієзнавець, доктор філософських наук і водночас державний діяч топ-рівня ґрунтовно висвітлив тему «Томос із Константинополя для автокефалії українського православ’я».

Віктор Єленський – на передньому плані, у президії – Юрій Лагутов, 
директор Центру суспільного розвитку «ІНТЕР-АКЦІЯ»

Зазначалося, що серед усіх найдавніших помісних церков, до яких належать Константинопольська, Олександрійська, Антиохійська та Єрусалимська, саме перша є материнською для України, оскільки звідти Русь одержала християнську віру. Нині Архієпископом Константинополя – Нового Риму, Вселенським Патріархом є святіший Варфоломій, з яким Віктор Єленський неодноразово зустрічався особисто та обговорював перспективи надання канонічного автокефального статусу помісній православній церкві у незалежній Україні.

Тепер, коли українські архієреї та світська влада спільно, згідно з історичною традицією, звернулися до Патріарха Варфоломія з проханням про дарування автокефалії, відкривається шлях до одержання відповідного церковного документа – томосу. Саме для цього в Україну прибули два екзархи (посланці) із Константинополя.

Віктор Єленський наголосив, що після затвердження тексту томосу, де має бути вказано титул очільника Церкви, яка визнаватиметься автокефальною на світовому рівні, відбудеться об’єднавчий собор з метою обрання предстоятеля. У подальшому кожний православний приход України самостійно визначатиметься стосовно своєї приналежності до того чи іншого духовного центру.

Присутні зі значним інтересом дослухалися до ексклюзивної інформації від людини, котра нині безпосередньо перебуває у вирі найактуальніших для нашої країни подій сьогодення.

Народний депутат відповів на усі запитання аудиторії.

Вересень 2018 року