Центр суспільного розвитку «ІНТЕР-АКЦІЯ» з 15 по 16 жовтня 2020 року опитав жителів міста Дніпро

Результати соціологічного дослідження, проведеного Центром суспільного розвитку «ІНТЕР-АКЦІЯ» в жовтні 2020 року в м. Дніпро, показали, що діючий мер Борис Філатов поступається лідеру партії «Громадська сила» Загіду Краснову.

Відповідаючи на запитання «За яку з цих партій Ви би проголосували, якби вибори міської ради відбувались у найближчу неділю?» 25,7% серед тих, хто визначився з вибором партії обрали партію «Громадська сила», на другому місті — «Пропозиція» з 22,6%. На третьому місці, з великим відривом від лідерів, йде президентська партія «Слуга народу» з 11,2%. На наступних сходинках партійного рейтингу — «Блок Вілкула» з 7,5%, «Опозиційна платформа – За життя» з 6,9%. На межі потрапляння в Дніпровську міську раду партії ВО «Батьківщина» з  4,8% та «Наш Край» з 3,7%. «Партія А. Шарія» та «Європейська Солідарність» втрачають шанси пройти до міської ради.

Щодо мерських перегонів, то дніпрянам не уникнути другого туру голосування, оскільки жоден з кандидатів у першому турі не набирає більше половини голосів містян. Відповідаючи на запитання «За кого з цих кандидатів Ви би проголосували, якби вибори міського голови відбувались у найближчу неділю?» 33,2% серед тих, хто визначився з вибором, підтримують Загіда Краснова, який очолює партію «Громадська сила». Чинного ж міського голову Бориса Філатова підтримують 30,1% виборців. Далі, з трьохкратним відставанням від лідерів перегонів, кандидат від правлячої партії «Слуга народу» — Сергій Риженко, у нього 10,5% та Олександр Вілкул, у нього 8,7%. У інших потенційних кандидатів на крісло мера менше 5% голосів респондентів.

Відповідаючи на запитання «Якби в другий тур виборів міського голови вийшли наступні кандидати, то як би Ви проголосували?» 47,3% респондентів обрали Загіда Краснова, натомість 31,5% дніпрян проголосували б за Бориса Філатова, Але зважаючи, що майже чверть респондентів (21,2%) не визначилася зі своїм кандидатом, то обидва політика мають шанс покращити свій результат.

Також у дніпрян поцікавилися щодо їх антипатій, поставивши запитання «За кого з цих кандидатів Ви би точно НЕ проголосували?» Лідером антирейтингу виявився Борис Філатов, з 60,3% голосів «нелюбові» дніпрян, на другому місці, його колишній опонент на виборах мера, Олександр Вілкул з 47,6%, на третьому – Сергій Нікітін з 23,7%. Далі йдуть Сергій Риженко з 10,7%, Мгер Куюмчян з 10,3%. Загід Краснов з 9,5% голосів антирейтингу обіймає шосте місце. У інших потенційних кандидатів антирейтинг менше 8%. Отже, враховуючи високий антирейтинг діючого мера, його опонент Загід Краснов має всі шанси на перемогу.

Дослідження на замовлення Інституту публічної політики та консалтингу «ІНПОЛІТ» проводилось з 15 по 16 жовтня 2020 року. Загалом опитано 3000 респондентів. Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 1,8%.