Ветеранські агрокооперативи – майбутнє психологічної реабілітації

Ратушний М.Д.

Голова Благодійного фонду «Крапля до краплі» спеціально для Центру «ІНТЕР-АКЦІЯ»

Дворічна робота Фонду дала позитивний результат – перші 20 наших ветеранів одержали по 2 гектари сільськогосподарської землі, обіцяні чинним законодавством. Тернистим виявився шлях фронтовиків до цієї події. Виявляється, інколи простіше вибити ворога з «опорніка», ніж здолати тилову байдужість.

Теоретично все дуже просто. На сайтах держустанов є так звані дорожні карти для учасників АТО/ООС, наприклад, для отримання земельної ділянки. На практиці – на кожному кроці наш захисник стикається з новими для себе вимогами з боку держустанов. Крім того, коли ветеран подає клопотання він може отримати від чиновника безглузду за своєю суттю відписку.

Найбільш поширений спосіб саботування законного права учасника АТО/ООС на отримання земельної ділянки – це навмисне зволікання з розглядом звернення (значно триваліше встановленого законом терміну). А сам наказ про надання дозволу на розробку проекту землеустрою може пролежати на поличці у чиновника скільки завгодно. Учасник бойових дій про це повідомлений не буде. Внаслідок цього земельну ділянку отримують спритні місцеві ділки.

Доходить до абсурду. Ветеран подає клопотання на отримання земельної ділянки до обласного управління Держгеокадастру, звідки приходить відмова у зв’язку з передачею землі до об’єднаної територіальної громади (ОТГ). Одразу після цього учасник бойових дій подає клопотання на цю ж саму земельну ділянку вже до відповідної громади. Звідти надходить відмова у зв’язку з тим, що дана земельна ділянка до ОТГ не передавалась! Так замикається «зачароване» коло.

От і виходить, що українському воїну часто легше пробити броню російського танка, ніж здолати опір українського чиновника. Попри це колективу наших побратимів (20 воїнів) таки вдалося реалізувати своє законне і заслужене право. Держава його гарантує лише на папері, але зазвичай не втілює на практиці. Двадцять земельних ділянок було отримано нашими соратниками у Черкаській області з метою створення кооперативного сільськогосподарського підприємства.

І спрацювали тут зовсім не «чіткі механізми закону»! Ми висловлюємо свою вдячність працівникам Черкаського інституту землеустрою Бойку Віктору Андрійовичу, Бойко Ірині Михайлівні та Бондаренко Світлані Іванівні за їхню гуманну громадянську патріотичну позицію, за бездоганне виконання своїх фахових обов’язків. Сила України у таких людях! Шкода, що їх критично мало на відповідальних державних посадах.

Тепер Благодійний фонд «Крапля до краплі» розпочинає наступний етап своєї реабілітаційної програми для ветеранів, а саме: на отриманих гектарах буде створено агрокооператив, де воїни зі своїми рідними, перебуваючи під спостереженням і контролем психологів, проводитимуть свій активний час у здоровій та корисній праці на землі, яку захищали.

Подібні комплексні проекти мають нарешті набути дієвої загальноукраїнської державної підтримки! Тому просимо вважати цю публікацію відкритою пропозицією на адресу Міністра у справах ветеранів України Юлії Лапутіної щодо проведення зустрічі для обговорення подальших спільних кроків. Нагорі даного допису є активний «лінк» на сторінку Фонду, де вказані наші контакти, або ж телефонуйте безпосередньо до партнерського Центру суспільного розвитку «ІНТЕР-АКЦІЯ» за номером внизу. Розраховуємо на взаємодію!

Березень 2021 року