Відозва до Київради

Лагутов Ю.Е.

директор Центру суспільного розвитку «ІНТЕР-АКЦІЯ»

кандидат наук з державного управління

Новообрана Київська міська рада має виконати свій обов’язок перед суспільством та невідкладно забезпечити відновлення самоврядного статусу районів столиці, кожен із яких можна сміливо порівняти зі середньостатистичним обласним центром, позбавленим представницького органу. Тому вже на часі реальне втілення у життя передвиборчої тези майже усіх партій-переможців про свою відданість ідеям децентралізації. 

Період після ліквідації у 2010 році районних у місті Києві рад засвідчив хибність того рішення, прийнятого на догоду політичній кон’юнктурі. Під приводом ефемерної «економії бюджетних коштів» киян позбавили останнього (хай і недосконалого) механізму впливу на місцеву владу базового рівня, де зосереджено більшість життєво важливих інтересів кожного громадянина.

Сьогодні, як і раніше, мають місце численні неподобства в роботі різних районних служб, але стає все складніше добиватися від них справедливості. Прості люди фактично кинуті напризволяще перед обличчям чиновницького свавілля за місцем проживання, оскільки тепер майже немає до кого апелювати у разі порушення прав. Скарги, спрямовані на Хрещатик, 36, повертаються звідти до тих самих районних горе-керівників, які позбувшись найменшого контролю з боку місцевих депутатів, відчувають лише безкарність, безвідповідальність та вседозволеність.        

Ситуація також погіршується внаслідок втрати індивідуального підходу з боку влади до вирішення проблем окремого громадянина чи бюджетної установи, що широко застосовувався по 2010 рік включно. Нагадаємо, що депутати районних у місті Києві рад були наділені повноваженням вирішувати найбільш гострі соціально-економічні питання за допомогою відповідного бюджетного фонду. Це сприяло адресному й оперативному виділенню незначних, але вкрай необхідних, коштів на термінову матеріальну допомогу, локальний благоустрій, позапланові ремонтні роботи тощо.

Теперішні намагання використати безправні «громадські ради» та органи самоорганізації населення, як замінники справжнього самоврядування, не витримують жодної критики через очевидну причину – вони не обираються народом шляхом виборчого процесу, гарантованого державою!

Крім того, наполовину прийнятий проект Закону «Про місто Київ – столицю України» відносить питання створення та ліквідації райрад до повноважень Київської міської ради, так само як і досі чинний Закон «Про столицю України – місто-герой Київ». Гра слів у назвах не змінює прагнення її учасників з Верховної Ради назавжди забути як самі ці закони, так і те, що кияни мають право на справжнє самоврядування. Отже, значно оновлений склад Київради не має морального права зволікати з вирішенням «районного питання», киваючи на парламент.

Виходячи із викладеного, закликаємо міський депутатський корпус негайно повернути Києву відібране народовладдя. Вважаємо, що відродження діяльності районних рад у столиці має відбутися на засадах чинної виборчої системи з одночасним делегуванням райрадам фінансово забезпечених повноважень для швидкого поліпшення життя киян.

Пропонуємо містянам, інститутам громадянського суспільства, впливовим активістам (особливо тим, хто балотувався 25 жовтня 2020 року) підтримати дану відозву шляхом її максимального поширення та здійснення відповідного публічного тиску на усі партії, представлені у нинішній Київраді.

САМОВРЯДНИЙ КИЇВ ПОЧИНАЄТЬСЯ З РАЙОНІВ !

Січень 2021 року