ЕРА МИЛОСЕРДЯ vs ORDO AMORIS

ПІДДУБЧАК ОЛЬГА

Президент ВГО «ЕЛІТА ДЕРЖАВИ»

Кандидат наук з державного управління

Громадська рада при Нацдержслужбі

ЕРА МИЛОСЕРДЯ vs ORDO AMORIS

Дякую за можливість виступити та ознайомити учасників Круглого столу із останніми соціологічними дослідженнями щодо моральних цінностей у сучасній Європі.

30 травня 2017 року в Інституті соціології НАН України було проведено відкриту лекцію відомого французького соціолога Мішеля Маффесолі на тему: «Трансформація політичного в етичне: моральні цінності постмодерного соціального простору».

В своїй доповіді вчений зазначив, що в сучасному світі такі слова, як «демократія» та «суспільний договір» через постійне використання їх світовими елітами перетворились на «антислова», «порожній звук», «стерильну матрицю», які не викликають довіру у звичайних людей.

Відбулось колективне та індивідуальне перенасичення моралізмом. Що західний світ досі живе «за програмним забезпеченням XIX сторіччя епохи модернізму та прогресу», однак в умовах глобальних трансформацій, ролі Інтернету, спостерігається така тенденція, як схильність людей жити «тут і зараз», а потребу в моральних установах, самореалізації шукати в малих утвореннях – професійних спільнотах, об’єднаннях за уподобаннями, а не в сенсах вироблених умовною «офіційною державою».

Автор наголошує на тому, що західна схильність до раціоналізму зараз має тенденцію робити акцент з прогресу на інгресc, тобто жити даним моментом, тим, що є зараз: «Ми не можемо повернути історію, але можемо бути господарями своєї долі».

Соціолог вважає, що кристалізується новий порядок управління, так званий порядок любові – ORDO AMORIS. Цей порядок виводить на більш якісний рівень розуміння свободи і толерантності.

Для мене були цікаві думки автора про те, що арабський світ з відставанням на 300 років іде по шляху західного раціоналізму, а західний світ, навпаки, починає схилятись до орієнталізації – «тому, що не було розчавлене колесом раціоналізації».

Подробиці лекції можна подивитись на посиланні:

Слова Мішеля дуже близькі до ідеології нашої громадської організації http://ed-ua.org/ стосовно унікальної української духовної демократії та об’єднання за професійною ознакою (державне управління, наукові дослідження) для самореалізації учасників спільноти.

Також прошу звернути увагу на лекцію французького соціолога українського філософа Олексія Толкачова. Те, що зазначає професор, тісно перегукується з книгою Олексія «Омріяна Україна».

На завершення хочу сказати, що саме Україна, що пережила останнім часом стільки потрясінь, а не «міфічна» для більшості українців Європа, в нашому сучасному світі може стати саме тим прикладом гармонії раціонального та духовного, надавши для осмислення сенси життя.

«Їм буде здаватися, що Ера Милосердя прийшла до людей сама – природно і необхідно, як приходить на вулиці весна, і, напевно, не впізнають вони, що народжувалася вона в крові і подолану людському страху …» (уривок з книги «Ера милосердя» братів Вайнерів).

Дякую за увагу!