НА ДОПОМОГУ МІНІСТРУ ФРІЗ

Минають місяці з часу утворення Міністерства у справах ветеранів України, але і досі не оприлюднено його структури. Відповідно до пункту 8 частини 2 статті 8 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» обов’язок щодо затвердження структури апарату Міністерства і його територіальних органів покладено на Міністра Ірину Фріз.

Центр суспільного розвитку «ІНТЕР-АКЦІЯ» на основі функціонального аналізу структури ліквідованої Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, вивчивши Положення про Міністерство у справах ветеранів України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року №1175, пропонує оптимальний варіант міністерської структури (два взаємопов’язаних зображення подані після тексту).

На наш погляд, враховуючи надзвичайну значимість відомства, необхідно якнайшвидше досягти його інституційної спроможності для розроблення дієвих нормативно-правових актів (закони, постанови, накази), що змінюватимуть на краще суспільні відносини та сервіси у ветеранській сфері. Цій меті слугуватиме спеціальне Управління нормопроектного забезпечення.

Ми пропонуємо взагалі відмовитися від таких громіздких структурних утворень, як забюрократизовані департаменти, та помірковано експериментувати з новомодними директоратами. Запорукою успіху мають стати креативні управління, відділи та сектори, очолювані прогресивними і водночас досвідченими державними службовцями, призначеними переважно шляхом персонального запрошення та переведення. Вони здійснюватимуть також наставництво для ветеранів, котрі вперше ставатимуть до роботи в органі влади за результатами кадрових конкурсів.

При цьому з боку політичного керівництва мають бути створені належні умови для розкриття творчого потенціалу кваліфікованих професіоналів-управлінців високого рівня. Делегування їм повноважень та довіра дозволять досягти необхідної людської синергії, а раціональна структура, запропонована нижче, – забезпечить ефективність системи адміністративного менеджменту.